- Gedeeld door
- Gang
- Lunch
- Gedeeld op
- november 27, 2017
- Voorbereidingstijd
- 20 min
- Bereidingstijd
- 180 min
- Moeilijkheid
- Gemiddeld
- Voor
- 6 personen
- Gang
- Lunch
- Gedeeld door
- Gedeeld op
- november 27, 2017
- 500 gram
- Spliterwten
- 2 stuks
- Winterpeen
- 2 stuks
- Prei
- 1 -
- Knolselderij
- 2 -
- Aardappelen
- 1 -
- Ui
- 3 -
- Bouillonblokjes
- 4 -
- Peperkorrels
- 4 -
- Laurierbladeren
- 1 -
- Verse rookworst
- 1 -
- Hamlap met bot
Buiten is het koud en regenachtig, je loopt een warme huiskamer in en bent toe aan een stevige opkikker. Je bent toe aan deze oerhollandse snert waar je oma jaloers op zal zijn!
Let op: het is het lekkerst als je de erwtensoep een dag van tevoren maakt.
- Pak de grootste pan die je hebt. Breng de spliterwten, de hamlap, peperkorrels, laurierbladeren en bouillonblokjes met 2 liter water aan de kook. Laat de erwten zo'n 1,5 a 2 uur kapot koken zodat de soep bindt. Zorg dat je regelmatig roert om aanbakken te voorkomen.
- Schil ondertussen de aardappelen, wortelen en knolselderij, snijd in stukken van ongeveer 0,5 bij 0,5 centimeter. Snijd ook de prei en de ui. Was de groenten vervolgens in een vergiet, vooral prei en knolselderij vangen veel zand. Pluk de blaadjes van de knolselderij, was deze en snijd het fijn.
- Als de erwten kapot gekookt zijn, haal de hamlap uit de pan. Voeg daarna de groenten en selderijblaadjes toe. Snijd ondertussen het vlees in stukjes en doe het terug in de pan. Kook het geheel nog zo'n 30 minuten. Voeg na 15 minuten de rookworst toe. Snijd aan het einde de rookworst in stukjes en doe ze weer bij de soep.
- Laat de soep afkoelen en zet het een nacht weg op een koele plek. Nu wordt de soep heel hard (zie foto). Als je de soep de volgende dag gaat eten, voeg aan het deel dat je wilt eten wat water toe en warm de soep op. Serveer met roggebrood met katenspek of oude kaas.
Wie moet dit recept écht proberen? Tag vrienden door @ te typen.
Om te reageren,