- Gedeeld door
- Gang
- Tussendoortje
- Gedeeld op
- december 29, 2017
- Voorbereidingstijd
- 20 min
- Bereidingstijd
- 90 min
- Moeilijkheid
- Makkelijk
- Voor
- 10 personen
- Gang
- Tussendoortje
- Gedeeld door
- Gedeeld op
- december 29, 2017
- 500 gram
- Bloem
- 3 -
- Eieren
- 150 gram
- Boter
- 375 gram
- Suiker
- 1 -
- Zakje Vanillesuiker
Drentenaren hebben ontzettend veel nieuwjaarstradities, die langzaam maar zeker in de vergetelheid raken. Een van deze tradities is het eten van rolletjes en kniepertjes (ook geschreven als knijpertjes). De platte kniepertjes staan symbool voor het uitgevouwen jaar, de rolletjes staan voor het nieuwe jaar, dat nog moet ontrollen. Kniepertjes zijn enorm lekker, en bij wie Drents bloed door de aderen stroomt, weet dat een jaar pas echt voorbij is, als je je ziek hebt gegeten aan kniepertjes.
Voor kniepertjes heb je een apart ijzer nodig. Zet dit ijzer op een stapel oude kranten, want kniepertjes zijn enorm vettig. Gebruik een kaasschaaf om de zachte koekjes uit het ijzer te wippen.
- Meng de ingrediënten met elkaar tot een droog beslag
- Draai kleine balletjes van je deeg (formaat grote knikker)
- Vet het kniepertjesijzer 1x in met boter
- Leg een balletje in het midden van het ijzer en druk deze voor 25 seconden stevig aan
- Haal het kniepertje met een kaasschaaf van het ijzer. Het kniepertje is nog zacht en flexibel. Laat het kniepertje nog minstens 3 minuten uitharden en afkoelen.
Wie moet dit recept écht proberen? Tag vrienden door @ te typen.
Om te reageren,