Chocolade-cakejes met lopende vulling (moelleux)

Gedeeld door
Gang
Nagerecht
Gedeeld op
Voorbereidingstijd
4 min
Bereidingstijd
10 min
Moeilijkheid
Makkelijk
Voor
4 personen
Gang
Nagerecht
Gedeeld door
Gedeeld op
50 gram
Bloem
100 gram
Kristalsuiker
2 -
Eidooiers
2 -
Eieren
120 gram
Boter
100 gram
Pure chocolade (72%)
1 eetlepel
Cacaopoeder
Chocolade-cakejes met lopende vulling (moelleux)

Warme chocolade-cakejes met een vloeibare vulling die eruit loopt als je een hap neemt, wie lust dat nou niet! Moeilijk? Helemaal niet! Met dit recept lukken ze altijd. Het is wel belangrijk om metalen vormpjes te gebruiken (bijvoorbeeld de metalen timbaaltjes van Dille&Kamille) en om de cakejes vlak voor het serveren af te bakken en ze meteen te serveren. Als je voor gasten kookt is het verstandig om een keer te oefenen zodat je weet hoe lang de cakejes nodig hebben in jou oven.

Deel via Whatsapp
  1. Smelt de chocolade samen met 110 gram boter op een zacht vuur of (bij voorkeur) au bain marie.
  2. Meng de eieren en de dooiers met de suiker. Klop het mengsel los met de garde.
  3. Zeef de bloem erbovenop en klop met de garde tot je een glad, klontervrij beslag krijgt.
  4. Schenk het mengsel van gesmolten chocolade met boter bij het beslag. Roer er een snuifje zout onder.
  5. Giet het beslag in een spuitzak of gewoon in een schaaltje Laat het een paar uur afkoelen en opstijven in de koelkast (ik maak het vaak 's ochtends of de dag van te voren).
  6. Warm de oven voor tot 210°C. Wrijf de binnenzijde van de vormpjes/serveerringen in met een beetje boter en strooi er vervolgens cacaopoeder over, schud het overtollige poeder er uit. Dankzij dit beschermlaagje kan je de gebakjes later makkelijk losmaken.
  7. Vul de vormpjes met de spuitzak of een lepel voor 2/3 met het beslag, niet helemaal vol want het gaat nog rijzen.
  8. Bak de cakejes 8 (tot max. 10) minuten in de oven op 210 °C. (de baktijd hangt af van het type oven). De laatste minuten voel ik regelmatig aan de bovenkant of die al een beetje stevig aanvoelt, zodra de bovenkant gebakken is zijn ze klaar.
  9. Serveer de warme cakejes met een bol vanille-ijs en/of een beetje vers rood fruit.

Wie moet dit recept écht proberen? Tag vrienden door @ te typen.

Om te reageren,