- Gedeeld door
- Gang
- Hoofdgerecht
- Gedeeld op
- oktober 6, 2017
- Voorbereidingstijd
- 20 min
- Bereidingstijd
- 180 min
- Moeilijkheid
- Gemiddeld
- Voor
- 4 personen
- Gang
- Hoofdgerecht
- Gedeeld door
- Gedeeld op
- oktober 6, 2017
- 1 eetlepel
- Bloem
- 750 gram
- Rundvlees
- 50 gram
- Bakboter
- 2 -
- Uien
- 2 -
- Knoflooktenen
- 1 -
- Winterpeen
- 1 -
- Blikje tomatenpuree
- 1 theelepel
- Gemalen komijnzaad
- 1 theelepel
- Gerookte paprikapoeder
- 1 -
- Mespuntje gemalen kruidnagel
- 150 mililiter
- Rode port
- 300 mililiter
- Bruin bier, bv Leffe Bruin
- 300 mililiter
- Runderbouillon
- 25 gram
- (Extra) pure chocolade
- 1 theelepel
- Sambal
- 1 -
- Rode peper
- 2 -
- Laurierbladeren
Een heerlijk pittige hachee met port en bruin bier. Het vleugje chocolade zorgt voor een zachte, volle smaak! Serveer met gekookte aardappels of aardappelpuree. Lekker met rode kool!
- Bestuif de blokjes rundvlees met bloem, peper en zout
- Verhit in een braadpan de bakboter, houd wat boter achter voor later. Bak op hoog vuur het rundvlees zodat alle kanten dichtgeschroeid zijn. Snijd ondertussen de ui en winterpeen grof. Haal het vlees uit de pan.
- Voeg bij het braadvocht de achtergehouden boter en bak hierin de ui en de winterpeen. Pers de knoflook tenen en voeg deze toe. Verwijder de zaadlijst van de rode peper en snijd deze fijn. Voeg de rode peper toe en bak het geheel 5 min.
- Voeg de het vlees, de tomatenpuree en alle specerijen toe en bak het geheel nog 1 min. Blus af met rode port.
- Schenk de runderbouillon en het bier erbij en laat het geheel met de deksel op de pan ruim twee uur stoven op het laagste pitje. Zorg ervoor dat het vocht niet kookt maar hooguit licht borrelt. Haal tussendoor af en toe de deksel van de pan en voeg zo nodig extra vocht (bouillon of port) toe.
- Haal na 2 uur stoven de deksel van de pan en stoof nog eens een uur zonder deksel zodat het vocht wat kan indikken. Let op dat het vlees niet droog kookt!
- Snijd een stukje vlees doormidden om te checken of het goed gestoofd is. Het vlees moet mals zijn en makkelijk uit elkaar vallen. Indien dit niet het geval is stoof je het geheel nog een half uur en check je het vlees opnieuw.
- Roer als laatst de chocolade erdoor en voeg naar smaak sambal en extra peper toe. Wees niet te gretig met extra chocolade, less is more!
Wie moet dit recept écht proberen? Tag vrienden door @ te typen.
Om te reageren,